Sådan vælger du den bedste kontaktlinsebeholder og kontaktlinse etui

En kontaktlinsebeholder og et kontaktlinse etui er absolut nødvendigt for dig, som bruger 14-dages kontaktlinser eller månedslinser (30-dages kontaktlinser). Nødvendigheden er grundet praktiske og hygiejnemæssige årsager, da dine 14-dages kontaktlinser eller månedslinser skal opbevares i et sundt miljø, når du tager dem ud af øjnene. 

Uanset om du allerede har en beholder og et etui til dine kontaktlinser eller ej, så gør dig selv en tjeneste og gennemgå vores simple vejledning for valg af den bedste kontaktlinsebeholder og kontaktlinse etui.

Kontaktlinsebeholder eller kontaktlinse etui

Lad os starte fra starten af. Nogen er i tvivl om hvorvidt en kontaktlinsebeholder og et kontaktlinse etui er det samme eller to forskellige ting. Vi kan afsløre at det er to forskellige ting. En kontaktlinsebeholder opbevarer dit kontaktlinse etui sammen med andre relevante redskaber. Herunder er et billede af en kontaktlinsebeholder, der indeholder kontaktlinse etui, ekstra kontaktlinsevæske, en kontaktlinseapplikator, et spejl og en pincet:

kontaktlinsebeholder

Selve kontaktlinse etuiet, er den beholder som indeholder væske og dine 14-dages kontaktlinser eller månedslinser. Sådan et etui kan eksempelvis se således ud:

kontaktlinse-etui

Nu hvor forskellen på en kontaktlinsebeholder og et kontaktlinse etui er fastlagt, går vi hurtigt og snildt videre til hvordan du vælger den bedste løsning.

Brugsscenarie

Allerede nu kan du spørge dig selv om, hvorvidt at du har brug for en kontaktlinsebeholder, et kontaktlinse etui eller måske begge dele. Her er det vigtigt at overveje hvad dit brugsscenarie er. 

Er dit brugsscenarie indskrænket til at være indenfor hjemmets fire vægge, hvor du ‘blot’ har brug for at lægge dine 14-dages kontaktlinser eller månedslinser i et etui natten over, så er dit behov selvforklarende. Du har brug for et simpelt kontaktlinse etui. 

Skal du derimod på en rejse eller ønsker du at være fleksibel, er det eksempelvis en god ide at have en ekstra kontaktlinsebeholder med, som blandt andet indeholder små flasker af kontaktlinsevæske pakket til rejsebrug. Sådan en ekstra kontaktlinsebeholder kan nemlig bruges som nødstilfælde, hvis du mister din kontaktlinsebeholder eller dit kontaktlinse etui, der bruges dagligt. Selvom du ikke skal rejse, kan det stærkt anbefales at du har en eller to ekstra beholdere og etuier. For alle der bruger kontaktlinser ved hvor svær hverdagen kan være, når kontaktlinserne ikke sidder i øjet. Derfor er det ærgerligt at gå glip af sit syn grundet manglende forberedelse i form af ekstra opbevaringssæt til dine kontaktlinser. 

Funktionalitet og anvendelighed

Når du skal vælge den bedste beholder eller etui til dine kontaktlinser, så har funktionaliteten afgørende betydning for hygiejne og sikkerhed. 

For et kontaktlinse etui er den vigtigste funktionalitet at dine kontaktlinser opbevares korrekt. Kontaktlinsevæsken i dit etui skal ikke dryppe i tide og utide. Samtidig skal etuiet være lukket til, så væsken ikke bliver snavset til med støv. Omend du ikke kan garantere et 100% sterilt miljø, når du placerer dine kontaktlinser i et kontaktlinse etui, så bør hygiejne egenskaberne for dit etui være i højsædet. Det handler nemlig om dine øjnes sundhed. For at imødekomme en høj hygiejne egenskab, inkluderer de fleste kontaktlinse etuier et skruelåg for både højre og venstre kontaktlinse. Dette skruelågssystem sørger for at der er lukket fuldstændigt til. Samtidig sørger systemet for at kontaktlinse etuiet kan anvendes sikkert med minimeret risiko for at kontaktlinsevæsken og dine 14-dages kontaktlinser eller månedslinser tabes på gulvet. Det gavner også at dit kontaktlinse etui markerer din højre og venstre kontaktlinse, så du ikke tager den forkerte linse i øjet, hvis du har forskellige styrker på dine øjne.

En kontaktlinsebeholders vigtigste funktionalitet er opbevaring af dit kontaktlinse etui samt andre redskaber, der er anvendelige når du skal bruge dine kontaktlinser – herunder et spejl, ekstra kontaktlinsevæske og endda en pincet til at fiske kontaktlinsen op af kontaktlinsevæsken. Desuden skal din kontaktlinsebeholder ikke åbner af sig selv i din taske eller i en kuffert, så indholdet falder ud. Yderligere er en kontaktlinsebeholder i højere grad beskyttet mod støv og snavs, hvis den holder sig lukket, når beholder ikke er under brug. Nogle kontaktlinsebeholdere er derfor udstyret med smarte låsemekanismer, der kun åbner ved menneskelig berøring. Samtidig er disse låsemekanismer svære for børn at åbne, hvilket kan være ideelt for dig der har børn. 

Holdbarhed, rengøring og materialer

Hygiejnen er, som du nok har lagt mærke til i denne vejledning, meget vigtigt for valg af kontaktlinsebeholder og kontaktlinse etui. Dette afsnit vil igen fokusere på hygiejnen som den røde tråd, når det gælder holdbarhed, rengøring og materialer.

Det gennemgående materiale for mange beholdere og etuier er oftest af plastik. Desværre er nogle producenter begyndte at designe beholdere og etuier med pynt og glimmer, der ser godt ud, men som kan mindske hygiejnen grundet risiko for snavs. I sådan et tilfælde anbefales det at have både kontaktlinsebeholder og kontaktlinse etui i ren plastik. Rengøring bliver også meget nemmere, når materialet er plastik. Jo oftere du rengør din kontaktlinsebeholder og kontaktlinse etui, des mindre er sandsynligheden for at støv og snavs blander sig sammen med din kontaktlinsevæske og kontaktlinser. Nogle kontaktlinse etuier kan endda dyppes i kogende vand, så der fjernes flest mulige bakterier fra dit etui. 

Holdbarheden for din kontaktlinsebeholder og dit kontaktlinse etui kan øges ved regelmæssig rengøring, men en tommelfingerregel er at udskifte og købe ny beholder og etui hver 3. måned. 

Farver og mønstre

Selvom afsnittet ovenfor forholder sig kritisk til beholdere og etuier med design, så gælder det kun for pynt og glimmer. Der findes mange sjove, søde og flotte kontaktlinsebeholdere og kontaktlinse etuier med farverige mønstre. Så længe de er af plastik og integreret i formen på beholderen og etuiet, så er der intet problem fra et hygiejnemæssigt perspektiv. 

Faktisk kan det være en god ide at anskaffe farverige beholdere og etuier til dine kontaktlinser, da det kan hjælpe dig med hurtigt at kende forskel på din højre og venstre kontaktlinse. Især når du prøver at finde din kontaktlinsebeholder eller kontaktlinse etui, uden at have dine kontaktlinser i øjet og dit syn er uskarpt. Her anbefales især kontrastfarver på etuiets skruelåger for højre og venstre kontaktlinse. Mønstre og farver på din kontaktlinsebeholder er også en god ide, især hvis du skal kunne lokalisere den hurtigt og nemt i hjemmet, i tasken eller andre steder. 

Pris

Hvad koster en kontaktlinsebeholder eller et kontaktlinse etui så? En god beholder kan fås for mellem 30 og 50 kroner. Et etui koster mellem 15 og 30 kroner. Nogle gange kan det godt koste flere penge, afhængig af farve, materiale, funktionalitet og type. Så længe du bruger vores vejledning, når du køber en kontaktlinsebeholder eller et kontaktlinse etui, så vil du købe lige præcis den der er bedst for dig til en billig pris.