Sådan vælger du den bedste kontaktlinsevæske og linsevæske

Ønsker du at dine kontaktlinser er behagelige, komfortable og hygiejniske hele dagen mens de sidder i dine øjne? Så skal du vælge den bedste kontaktlinsevæske og linsevæske til dine behov.

Husk at kontaktlinsevæske og linsevæske er en nødvendighed for dig, som har ugentlige, 14-dages eller månedlige kontaktlinser. Benytter du daglige kontaktlinser, også kaldet endagslinser, så smider du dem ud efter brug hver dag. Derfor er der ikke i lige så stor grad behov for at rense og pleje dine kontaktlinser. Brug derfor denne vejledning, hvis du bruger ugentlige, 14-dages eller månedlige kontaktlinser. Med andre ord, hvis du bruger de samme kontaktlinser, som sidder i dine øjne mere end én dag – så er du i målgruppen for kontaktlinsevæske og linsevæske. Denne vejledning vil både give dig information omkring kontaktlinsevæske og linsevæske, men samtidig også hjælpe dig med at vælge det bedste produkt for dit behov.

Klik på linket overfor, og se hvad du kan spare på dine kontaktlinsevæske hos vores partner.

Kontaktlinsevæske eller linsevæske

Lad os starte med noget helt banalt. Hedder det kontaktlinsevæske eller linsevæske? Det hedder faktisk begge dele, selvom linsevæske kan henlede tankerne på en opskrift der indeholder linser. Ordet kontaktlinsevæske er derfor lige til. Så uanset hvad du er vant til at kalde den væske, som du bruger til at rense dine kontaktlinser med, vil vi i denne vejledning kalde det for kontaktlinsevæske. Altså det middel, som renser og plejer dine ugentlige, 14-dages og månedlige kontaktlinser.

Hvad er kontaktlinsevæske?

Først en advarsel, da kontaktlinsevæske ligner vand til forveksling, tror nogen at man kan bruge vand som erstatning for kontaktlinsevæske. Det kan man altså ikke. Kontaktlinsevæske indeholder midler, der renser og plejer dine kontaktlinser. Primært er de med til at dræbe bakterier som dannes på overfladen af dine kontaktlinser. Derudover, er kontaktlinsevæske med til at holde dine kontaktlinser fugtige, så de ikke tørrer ud i dine øjne i løbet af dagen. Vand har ikke de samme unikke egenskaber til rens og pleje af kontaktlinser, som kontaktlinsevæske har. Derfor skal du ikke erstatte kontaktlinsevæske med vand, uanset om du vil skylle dine kontaktlinser eller hælde noget vand i dit kontaktlinse etui. Men hvis kontaktlinsevæske ikke er det samme som vand, hvad er det så?

Kort sagt, så er en kontaktlinsevæske noget væske, som giver dig og dine kontaktlinser en hygiejnisk og komfortabel pleje. I kontaktlinsevæsken finder du forskellige kemiske midler, der er skabt til at dræbe bakterier, rense dine kontaktlinser og yde den bedste komfort for dig som bruger ugentlige, 14-dages og månedlige kontaktlinser. Kemiske midler, tænker du nok lige nu. Er det ikke farligt? Svaret er nej, da væsken inde i kontaktlinsevæsken er fremstillet til at være rensende og hygiejnisk. Faktisk, oplever flere brugere af kontaktlinser en øget komfort ved at vælge den rigtige kontaktlinsevæske. Det viser flere undersøgelser1

Samtidig kan du altid læse i indlægssedlen, hvad der er specifikt i din kontaktlinsevæske. De kontaktlinsevæsker vi har beskrevet på vores hjemmeside, indeholder også en liste over ingredienser, så du kan holde dig opdateret om den kontaktlinsevæske du bruger. 

Nu har du fået information nok omkring hvad kontaktlinsevæske er, så lad os starte med de ting du skal holde øje med, når du vælger kontaktlinsevæske. 

Kontaktlinsevæske ingredienser og indhold

Vi har allerede nævnt noget omkring indhold i en kontaktlinsevæske ovenfor. De forskellige mærker af kontaktlinsevæsker, indeholder ofte sammenlignelige ingredienser. Dog, adskiller nogle af de bedste mærker sig fra andre ved at benytte patenterede kemiske midler, som har en dokumenteret effekt. Faktisk findes der flere videnskabelige studier, som undersøger ingredienserne i kontaktlinsevæsker samt effektiviteten af hvor god en rens og pleje, som disse kontaktlinsevæsker yder2 3.

Da brug af avancerede og patenterede kemiske midler er kostbart, vil du ofte opdage at helt billige kontaktlinsevæsker undlader at bruge disse kemiske midler. Det går ofte udover kvaliteten og effektiviteten af den hygiejne, som de billige kontaktlinsevæsker kan tilbyde. Derfor er det en god ide at sammenligne de ingredienser, som producenten bag kontaktlinsevæsken fremhæver. Du kan også kigge rundt på vores hjemmeside, og lære om de forskellige kontaktlinsevæsker som findes.

Holdbarhed og brug for kontaktlinsevæske

En anden vigtig ting, der skal holdes øje med hvis du vil have den bedste kontaktlinsevæske for dit behov, er selvfølgelig hvor lang tid en beholder med væsken kan holde sig. I det spørgsmål er der to overvejelser, som du skal gøre dig. 

Først og fremmest, så skal du finde ud af hvad den reelle holdbarhed på din kontaktlinsevæske er, hvis den er uåbnet og ubrugt. For nogle gange, købes der ofte mere end én kontaktlinsevæske, så der er nok at tage af hvis en beholder bliver tom eller når du skal ud og rejse. Det nytter ikke noget at du køber et ekstra lager af kontaktlinsevæske hjem til dig selv, og så finder du ud af at holdbarhedsdatoen er overskredet. Ved sådan et tilfælde kan det være farligt for dig at bruge kontaktlinsevæske, og samtidig mister du penge, da du derved har en portion af væsken liggende som du ikke kan bruge. Kig derfor efter kontaktlinsevæske, som har en holdbarhed på minimum tre måneder. 

Dernæst, er der selvfølgelig et spørgsmål omkring hvor hurtigt en beholder af kontaktlinsevæske bliver færdig ved brug. Når du renser og plejer dine kontaktlinser, så vil du ikke kun bruge væsken ved rensning. Du bruger også væsken til at fylde dit kontaktlinse etui

Komfort og fugtige kontaktlinser

I flere studier har kontaktlinsevæske vist sig at kunne fastholde brugere af kontaktlinser, der normalt ville stoppe med at bruge det til at korrigere for nærsynethed eller langsynethed. Det skyldes at kontaktlinsevæske er med til at fugte kontaktlinser, så det er komfortabelt for dig. 

De mennesker, som stopper med at bruge kontaktlinser, nævner nemlig tørre øjne som et eksempel på hvorfor. Igen er kontaktlinsevæske her et middel, der giver øget komfort ved at forhindre tørre øjne hos brugere af kontaktlinser, når kontaktlinserne har været i øjnene hele dagen. Faktisk findes der mærker af kontaktlinsevæske, som lover op til 20 timers fugtige kontaktlinser. 

Når du derfor skal vælge din kontaktlinsevæske, så er det vigtigt at du vælger et produkt som giver dig den bedste komfort. Du kan ofte læse i produktbladet, hvor god en komfort du kan forvente at få i forhold til de antal timer, som din kontaktlinse forbliver fugtig. For selvom hygiejne og sundhed er vigtigt, så er komfort det eneste, som du kan mærke med det samme. Vælg derfor en kontaktlinsevæske med høj komfort.

Hygiejne og sundhed

Nu nævnte vi ovenfor at hygiejne og sundhed er vigtigt, men at komfort er noget som du mærker med det samme. Det er korrekt. Dog, er det positivt at du ikke mærker effekten af hygiejne og sundhed i din kontaktlinsevæske. Det modsatte ville være, at dine kontaktlinser bliver beskidte og at du får en øjeninfektion. Når skaden først er sket, vil det tage længere tid at blive rask og få øjnene i topform igen. Derfor skal du holde øje med kontaktlinsevæskens indhold af bakteriedræbere. 

Vi har på denne side gjort det nemt for dig, at finde kontaktlinsevæsker som har et effektivt middel imod bakterier, støv og andre partikler der kan irritere dine øjne og i værste fald føre til øjeninfektioner.

Pris på kontaktlinsevæske

Den allersidste ting, som er vigtig at holde øje med, er prisen på din kontaktlinsevæske. Vi anbefaler dog kraftigt at prisen ikke er altafgørende for dig, men at du også har både hygiejne, sundhed, komfort, holdbarhed og indhold med i dine overvejelser ved køb af kontaktlinsevæske. 

På den anden side, er der ikke nogen grund til at betale dyrt for en kontaktlinsevæske, som ikke er det værd. Yderligere, vil det ikke give mening at købe en alt for billig kontaktlinsevæske, som ikke giver dig en øget komfort og hygiejne ved brug af kontaktlinser. Et eksempel er, at billige kontaktlinsevæsker sparer på nogle helt basale ting. Eksempelvis indeholder nogle kontaktlinsevæsker ikke et kontaktlinse etui, som er nødvendigt for dig, der bruger ugentlige, 14-dages eller månedlige kontaktlinser. 

Men hvad skal du betale for kontaktlinsevæske, hvis du skal have en fornuftig pris? De gode kontaktlinsevæsker kan du finde for 60-100 kroner per beholder. Nogle gange findes de også helt ned til 50 kroner, hvis de er på tilbud. Men det er i hvert fald det leje, som du skal holde øje med, når du køber kontaktlinsevæske.

Tak fordi at du læste artiklen, brug gerne denne vejledning som en tjekliste, når du ved køb af kontaktlinsevæske.

  1. Rah, M. J., Merchea, M. M., & Doktor, M. Q. (2014). Reducing dropout of contact lens wear with Biotrue multipurpose solution. Clinical ophthalmology (Auckland, NZ), 8, 293.
  2. Rosenthal, R. A., Bell, W., Henry, C., & Schlech, B. A. (2005). Antimicrobial spectrum of a new contact lens disinfectant. Optom Vis Sci, 82.
  3. Stiegemeier, M. J., Cedrone, R., Evans, D., Friederichs, G., Holle, D., Jenkins, W., … & Zigler, L. (2004). Clinical performance of ‘no rub’multi-purpose solutions. Contact Lens and Anterior Eye, 27(2), 65-74.